Vad är Postural träning?

Den posturala teorin grundar sig i att rakställa kroppen. När vi har en god avslappnad hållning så fördelas belastning genom kroppen på ett optimalt sätt när vi rör på oss. När vi har en god belastningsfördelning så har vi oftast inte ont.

Den posturala muskelaturen skyddar lederna från tryck och är därför strategiskt placerad som en del av vår innersta muskelatur. Den posturala muskelaturen brukar även benämnas som postural kedjan då den är faciellt sammanbunden så den kan sammarbeta från topp till tå. Denna kedja motverkar gravidationen tryck och skyddar våra leder från överbelastning. De jobbar statiskt och oftast märker vi inte av dem förrutom när de inte längre fungerar. När dessa muskler inte gör sitt jobb så får oftast rörelsemusklerna rycka in och då skapas muskulära obalanser.

När vi har många muskulära obalanser får kroppen anstränga sig att hålla oss uppe så vi inte faller ihop under gravidationens tryck. Vi kan då bli spända, stela och uppleva att det är svårt att slappna av. Detta kan många gånger resultera i att vi så småningom får ont. Bland det vanligaste problemet idag är ryggsmärtor som ofta har sin grund i just muskulära obalanser.

Kroppen gör alltid sitt bästa för att hjälpa oss och vi ska inte tvinga den in i en hållning den inte är redo för. Istället ger vi den verktyg att hitta en bättre lösning, en hållning som är hållbar. Den posturala träningen är ett sådant verktyg.

 En god avslappnad hållning ger kroppen en möjlighet att leva i ett avstressat tillstånd. När vi förbättrar vår hållning förbättrar vi även förutsättningen för att kroppen ska kunna fungera optimalt. När kroppen rakställs så brukar vår naturliga rörlighet och lätthet återställas. När vi inte längre är spända i onödan så har kroppen en bättre möjlighet att lägga sina resurser på annat, som självläkning.


Vanliga besvär som kunder fått hjälp med:
 • Huvudvärk
 • Käkont
 • Nackproblem
 • Impingement
 • Golfarmbåge
 • Tennisarmbåge
 • Musarm
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Trötthet
 • Stelhet
 • Dålig balans
 • Dålig kordination
 • Andningsproblem
 • Skolios
 • Ryggont
 • Återkommande ryggskott
 • Diskbuktning och diskbråck
 • Höftsmärta
 • SI-ledsproblematik
 • Artrossmärtor i höft och knä
 • Löparknä
 • Hopparknä
 • Övrig knäsmärta
 • Benhinneinflammation
 • Hälseneproblematik
 • Plantar fasciit
 • Hälsporre
 • Halgus valgus
 • Stela och onda fötter
 • Återkommande skador

Posturala Träningens Historia

Från början kom postural terapin från USA och skapades av Pete Egoscue, nu känd för The Egoscue Method. Pete blev stjuten i kriget i rumpan och fick kronisk smärta. När han inte kunde hitta någon hjälp för sin problematik så började han experimintera själv och fann att lösningen fanns i hållningen och balansen. Så föddes Postural terapin.

Markus Greus började sin utbildning till Postural Terapeut enligt The Egoscue Method, i San Diego 2001. Han är från början en svensk sjukgymnast som inte fann lösningen på sina problem inom sjukgymnastiken. Han tog sedan postural terapin till sverige där han vidareutvecklade teknikerna och skapade så småningom Optimum metoden. Optimum metoden innefattar även olika manuella behandlingstekniker samt en helhetssyn på människans välmående. 2017 startade han en utbildning i Optimum-metoden..

Nu har terapin spritt sig allt mer i Sverige. Några som gjort ett stort bidrag till utvecklingen av postural terapin är även Rasmus Svärd och Mattias Hallström. De tog in mer av neuromuskulära teori-modeller och manuell muskeltestning och skapade även ett program för terapueter med posturala övningar. Physioscale.

Både Markus Greus och Rasmus Svärd tillsammans med Mattias Hallström håller idag utbildningar inom Postural Träning.


" Your body is in a constant state of renewal. Therefore, your condition is changeable. Don't ever forget your birthright--to live pain free! ."

Pete Egoscue

Vad kan påverka din hållning?

Vi är inte endast byggda av muskler och skelett. Vi är mer komplicerade än så. Din hållning är en reflektion av hur du mår just nu i kombination med din historik. Hållningen förändras hela tiden med våra känslor, tankar, vad vi äter, hur vi andas, vad vi dricker, hur vi sover, hur våra tänder mår, om vi skadar oss, om vi rör oss eller inte rör på oss och hur vi rör oss. Den förändras efter inre och yttre faktorer. När vi långvarigt behandlar kroppen illa så tappar vi vår hållning, rörelsförmågan minskar och vi kan få ont. Vad vi inte använder försvinner helt enkelt. Nedan förklaras det mer ingående vad som kan påverka din hållning uppdelat i strukturellt, biokemiskt, emotionellt och mental påverkan.

Strukturellt

Vi utsätts hela tiden för tryck från gravitationen  och kroppen måste parera detta så att vi inte faller ihop. När trycket inte fördelas genom kroppen som det ska, kan vissa områden bli överbelastade. De områderna kompenserar för mindre funktionella områden. 

Exempelvis kan en skadad fot på höger sida så småningom skapa smärta i höften på vänster sida, då man lägger kroppens tyngd på den sidan för att inte överbelasta den skadade foten..
Anledningen till att vi kompenserar kan bero på många saker som tidigare gamla skador, ensidig rörelse, ingen rörelse, överbelastning i jobb eller träning.


Biokemiskt

Våra celler behöver vatten, syre och näring för att överleva. Lymfan och blodet behövs bland annat för att transportera bort avfallet från cellerna. Annars blir det otrevlig miljö i vår vävnad. Kroppen kan kännas öm och uppblåst. Arbetet att rensa och bygga upp kroppen sker som effektivast när vi sover och rör på oss. 

När vi vårdar våra basala behov med sömn, mat, vatten, värme och syresättning så har vi ofta ett bra immunförsvar. Om detta däremot inte fungerar så kan det försämra vår hälsa. Detta har en direkt påverkan på vår hållning då bland annat musklerna, fascian och nervsystemet blir stressade. När kroppen blir stressad så blir det ofta sämre kommunikation i kroppen, signalerna genom nervsystemet och fascian som säger åt musklerna att jobba blir inte lika tydliga vilket kan leda till kompensationer. 

Emotionellt

När vi stressar så kan det kännas som tryck över bröstet. Tryck är energi. Energin överproduceras för att vi ska kunna rädda oss från en farlig situation och bör släppas för att vi ska kunna slappna av. 

När vi inte släpper på stress vilket oftast har ett emotionellt ursprung så kan det ligga kvar och påverka oss långt efter det som stressade oss har hänt. Oupplösta trauman kan fortfarande påverka vårt beteende och vår fysiska kropp. När djur blir stressade så skakar de ofta efteråt och släpper på trycket. Det gör inte vi människor.

Mentalt

Negativa tankar påverkar oss fysiskt. Uttrycket att vi ser ”hängiga” ut kommer inte från ingenstans. Negativa tankemönster kan få en bestående effekt på vår hållning om de upprepas tillräckligt ofta. 

Vi har vetat om hur tankar och känslor påverkat vår hållning länge även fast vi kanske inte reflekterat över det. I böcker när vi beskriver karaktärer så beskriver vi ofta kroppsspråket. Som "han gick med slokande axlar". Det är underförstått att han inte har så positiva tankar eller känslor och det reflekteras i dennes hållning. 

Genom att jobba med medveten observation så kan vi hjälpa vår inre utveckling. Vi kan skapa ett lugn inom oss själva och lättare hantera livets motgångar. Genom att observera vår inre och yttre omgivning så kan vi bli medveten om hur och varför vi reagerar på olika sätt i olika situationer. Vi kan även minska den emotionella reaktionen som ofta följer med minnen och tankar. När vår emotionella reaktion inte är lika stark är det lättare att hantera situationer och minska vår inre stress.