Testa din hållning

Vad är en bra hållning?

För att veta om du har en bra hållning måste vi först klargöra vad en bra hållning är. Bilden visar hur kroppen ska förhålla sig och ett exempel på hur den inte ska se ut. 

Dina fötterna ska peka med tredje tån rakt fram. Knäna ska vara avslappnade - ej översträckta eller böjda. Höften centrerad och inte på väg framåt. Vi ska ha en liten nedre svank, inte övre svank. En lätt kurvatur i bröstryggen, inte kuta med ryggen. Axlarna ska vara i en rak linje i korelation till öronen.

Din kropp ska kunna vara avslappnad när du står upp. Du ska inte behöva tänka eller korrigera dig till en bra hållning utan kroppen ska naturligt vara i en upprätt position. I rörelse ska kroppen kännas lätt, rörlig och fri. Något som många har glömt hur det känns. 

Testa gärna din hållning med ett par utvalda funktionstester och visuella tester längre ner. Lycka till!

Visuella tester

Vart pekar dina fötter?

Vi vill att dina fötter ska peka med ungefär tredje tån rakt fram för optimal funktion. Det kan kännas som att du står med fötterna lite inåt. Du ska stå med drygt en knytnäve mellan fötterna med tyngdpunkten jämnt fördelad under fötterna. Vanligt är att man står för brett med fötterna utåtvridna för att kompensera.
Hur ser din svank ut?

Har du översvank eller fundrear du på var din svank tagit vägen? Båda beror oftast på muskulära obalanser relaterade till underkroppen och inte främst överkroppen. Om fötter, knän och höfter är ostabila kommer överdelen hålla hårt för att kompensera. Då brukar ingen massage hjälpa annat än för stunden.
Är din ena axel lägre än den andra?

Om din ena axel ser sne ut så kan det bero på flera olika orsaker. Väldigt ofta är det inte axeln som är problemet. Ofta sitter orsaken till problemet längre ner.

Är din nacke på väg hem före dig?

Allt fler går med mobilen i handen. Inte nog med att vi förflyttar tyngden av 3-4kg huvudknopp framåt vilket förändrar hållningen hela vägen neråt utan vi stör även kroppens naturliga rörelsemönster med pendlande armar i takt med benen. Det skapar till slut en sämre balans och kordination. 

Funktionstester

Kan du nå dina fötter?

Är dina fötter en avlägsen destination eller får dom besök ofta. Kika om du kan lägga båda handflatorna i marken. Många har idag för spända baklår, vader och rygg som sätter stopp för framåtböjningen.

Kan du stå med låret vikt enligt bildens position men mot en vägg utan att känna en stretch?

Omöjligt? Nej, inte alls. Om du har mycket spänningar i låret så kan det göra att kroppen har svårt att räta upp sig. Det kan göra att axlarna låser sig i en felaktig position och att du får en sne höft. Ofta överanvänds låret och kompenserar för annan muskelatur. Gör ej testet om knäproblem.
Kan du sitta på huk med fötterna rakt fram?

Är det svårt för dig att sitta på huk med fötterna framåt utan att fuska och att dom smiter utåt? Vi ska kunna sitta i den positionen. Kolla på barn, dom är utmärkta förbilder. Ett bra tips är att sitta så ett par minuter per dag, passa på när du ändå borstar tänderna.
Kan du sätta ihop  händerna bakom ryggen? På båda sidorna.

Grattis, många har svårt för det idag. Om du måste anstränga dig eller känner att det känns olika på höger och vänster sida så har du en obalans. Många har idag framåtstjutna nackar, stela axlar och bröstryggar som gör detta svårt.

Fick du underkänt på några tester?

Testa posturala övningar gratis online och se om några av testerna blir bättre alternativt boka en tid för att få individanpassade övningar för just dina hållningsobalanser. Tänk på att om du har långvarig problematik så rekommenderas ett individuellt besök. Ingen av övningarna eller testerna ska göra ont, om de gör det så avsluta.